Totaal aantal pageviews

maandag 20 februari 2012

Politieke benoemingen: terug van nooit weggeweest

In de loop van vorige week werd bekend dat Etienne Schouppe, voormalig staatssecretaris voor Mobiliteit, topkandidaat is om de nieuwe voorzitter te worden van de Raad van Bestuur van Belgacom.

Foto: vandaag.be

Door de lange regeringsvorming zijn talrijke overheidsposten nog niet ingevuld, ondanks het feit dat de kandidaten reeds geruime tijd geslaagd zijn in hun examen bij het selectiebureau Selor.

Blijkbaar heeft premier Di Rupo nu bij alle partijen een lijst opgevraagd waarin staat hoeveel topfuncties zij reeds in handen hebben bij de verschillende overheidsdiensten. Op basis van deze gegevens kunnen de openstaande posten dan verdeeld worden tussen de verschillende partijen.

Men kan dit zonder enig overdrijven koehandel noemen...

Ondanks het feit dat men reeds jaren geleden het selectiebureau voor overheidsbetrekkingen - Selor - heeft ingesteld blijkt hieruit eens te meer dat niet de competenties en de examenresultaten een primaire rol spelen bij de benoemingen, doch wel de partijkaart en de taalrol waartoe men behoort.

Men kan zich dan ook de vraag stellen waarom Selor nog moet blijven bestaan en waarom er nog middelen dienen te worden gespendeerd aan deze instelling.

Aan de doelstelling van Selor, m.n. het vermijden van louter politieke benoemingen en de bekwaamheid van de kandidaten laten primeren, wordt volledig voorbijgegaan.

M.a.w. de politieke benoemingen zijn nog steeds aanwezig, meer zelfs, ze zijn nooit weggeweest.

En wie is de dupe van al dit "gesjacher" tussen politici die ons land zogenaamd in het belang van ons allen besturen ? Dat is ongetwijfeld de burger.

Al deze functies worden betaald door de burger, met belastinggeld, en in ruil daarvoor mag men dan toch verwachten dat de meest capabele kandidaten op de meest belangrijke posten terechtkomen om een optimale werking van de overheidsdiensten te garanderen.

De burger mag toch a.h.w. "waar voor zijn geld" verwachten.

Bij onze overheid primeert dit gegeven alleszins NIET. Zolang alle partijen tevreden zijn en alle evenwichten bewaard worden is alles koek en ei.

Of de burger hiermee wel gediend is en of Etienne Schouppe nu de juiste man op de juiste plaats is, die vraag wordt door de politiek blijkbaar als minder belangrijk beschouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten