Totaal aantal pageviews

maandag 13 februari 2012

John Crombez: fraude is soms noodzakelijk

Vanochtend een dubbelinterview op Radio 1 met professor fiscaal recht Michel Maus en staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez.

Onderwerp was een nieuw boek van professor Maus waarin hij de fiscale fraude in ons land in kaart tracht te brengen en waaruit blijkt dat de schatkist jaarlijks ettelijke miljarden euro misloopt.


"Dé uitspraak van de dag" kwam echter van John Crombez die zonder verpinken verklaarde dat er sectoren zijn waar zwartwerk bijna noodzakelijk is om te kunnen overleven omdat de belastingdruk te hoog is. Hij stelde tevens dat de structuur die de overheid rond die sectoren heeft gebouwd zwartwerk bijna normaal maakt.

Ondanks het feit dat zijn stelling ongetwijfeld juist is, zou men bijna plaatsvervangende schaamte krijgen voor hem, zijn partij en de ganse politiek in het algemeen.

Hij geeft namelijk onomwonden toe dat de overheid er heeft voor gezorgd dat bepaalde sectoren (bijvoorbeeld horeca) zodanig zijn georganiseerd dat men niet kan overleven zonder te frauderen. Men dwingt de mensen als het ware om het doen. Ze hebben geen andere keuze !

Tegelijkertijd doet men van overheidswege dan wel de nodige (fiscale en sociale) controles en indien men iemand kan betrappen volgen er zware boetes die in sommige gevallen het voortbestaan van de onderneming  in het gevaar kunnen brengen.

Als men op dat ogenblik t.a.v. de administratie afkomt met het argument dat men om te overleven niet anders kon dan frauderen, dan vindt dit uiteraard geen gehoor en wordt er zonder enige aarzeling flink gesanctioneerd.

Het is een schande dat een overheid zelf erkent dat zij door haar regelgeving mensen tot fraude dwingt, dat men daarna wel op deze fraude gaat controleren en tenslotte ook gaat sanctioneren.

Dit is een verwijt dat kan gemaakt worden aan alle partijen die de laatste decennia in de regering hebben gezeten, waaronder dus ook aan de partij van meneer Crombez.

1 opmerking:

  1. Iemand die zwartwerkt is een parasiet van de maatschappij en zou dan ook bij vaststelling zeer zwaar moeten worden aangepakt.

    BeantwoordenVerwijderen