Totaal aantal pageviews

donderdag 16 februari 2012

De politieke spelletjes van de Nationale Bank

Eén van de grote discussies dezer dagen betreft het al dan niet aanpassen van het bestaande indexsysteem.

Een moeilijke politieke discussie waarin de tegenstellingen tussen links en rechts (hoofdzakelijk socialisten en liberalen) aan de oppervlakte komen en waarbij de CD&V - zoals zo vaak - midden in het bed ligt en zich niet volmondig uitspreekt of het nu pro of contra een aanpassing pleit.

De verschillende politieke ideologieën hebben dus hun eigen visie en dit is ook niet meer dan logisch. Er zijn evenveel argumenten voor een wijziging of een behoud van het systeem. De tegenstrijdige visies zijn dan ook de kern van de politiek en horen bij een goed werkende democratie.

Alleszins zal er vroeg of laat een beslissing moeten worden genomen over deze problematiek om te vermijden dat deze discussie een splijtzwam wordt binnen de regering.

Eén van de instellingen die daarbij kan helpen is de Nationale Bank van België waarvan wordt verondersteld dat zij op een objectieve manier verslag uitbrengt over de financieel-economische toestand van het land en aanbevelingen formuleert voor eventuele toekomstige beleidsmaatregelen.

Foto: Knack.be

Nu is wederom gebleken dat deze objectiviteit ver te zoeken is en dat de Nationale Bank evenveel politiek geïnspireerd is dan regering zelve. De gouverneur van de Nationale Bank - Luc Coene - vond het blijkbaar nodig om een "ontwerp"studie over de index reeds over te maken aan premier Di Rupo zonder dat hij hiervoor het akkoord had van zijn directiecomité, hetgeen gebruikelijk is.

Luc Coene is de voormalige kabinetschef en rechterhand van Guy Verhofstadt ...

Het is dus een gegeven dat zowel de Gouverneur als de leden van het directiecomité politiek benoemd zijn en dus van verschillende politieke strekkingen zijn en eigen visies hebben.

Blijkbaar vond Coene het in deze noodzakelijk om zijn persoonlijke - liberale - visie door te drukken en negeerde hij zomaar eventjes het ganse directiecomité.

Dergelijke werkwijzen tonen nog maar eens aan dat zelfs in een instelling waarvan men waarborgen van objectiviteit verwacht om de regering ernstig te adviseren om tot een goed economisch beleid te komen, de partijpolitieke overwegingen de overhand nemen.

De vraag of een beslissing in de ene of de andere richting nu het beste is voor het land en zijn bevolking lijkt hierbij eerder van ondergeschikt belang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten