Totaal aantal pageviews

donderdag 2 februari 2012

De schijnkandidatuur van Leterme en Turtelboom

De aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 is begonnen. De lijsttrekkers worden stilaan bekendgemaakt en de partijen staan paraat om de campagne op gang te trekken.

Hierbij duiken er twee bekende gezichten op uit de federale politiek, m.n. Yves Leterme en Annemie Turtelboom. De eerste kondigt aan dat hij lijsttrekker zal zijn voor de kartellijst CD&V-N-VA in Ieper en de tweede voor Open VLD in Antwerpen.

Reeds enige tijd wordt er door een aanzienlijk aantal politici geopperd dat de regeling zou moeten worden ingevoerd dat wanneer men zich kandidaat stelt en men verkozen wordt, men ook effectief dient te zetelen. Hieromtrent werden er trouwens reeds wetsvoorstellen ingediend, o.a. door CD&V.
Zie hieromtrent: http://www.verherstraeten.be/?p=931

Toch stellen we alweer vast dat sommigen in hetzelfde bedje ziek blijven en zich kandidaat stellen terwijl zij nu al weten dat zij het eventuele mandaat niet of toch niet onmiddellijk zullen opnemen. Diegenen die durven opmerken dat het hier eigenlijk om kiezersbedrog gaat worden meestal gecounterd met de stelling dat dit niet het geval is aangezien men het niet (onmiddellijk) opnemen van het mandaat nu reeds aankondigt.

In het geval van Leterme is het bekend dat hij minstens tot eind 2013 adjunct-secretaris-generaal van de OESO is en dat deze functie niet cumuleerbaar is met het burgemeesterschap van de stad Ieper. Elkeen die dus zijn vertrouwen aan Leterme geeft weze dus gewaarschuwd dat hij zijn (mogelijke) mandaat niet zal opnemen en dat hij zich door een andere kandidaat zal laten vervangen. Dit toont nog maar eens aan dat het in eerste instantie te doen is om het prestige en de bijbehorende verloning.

Foto: Wikipedia
Als men de belangen van de stad Ieper en zijn inwoners primordiaal acht, dan moet men hier voorrang aan geven en het mandaat bij de OESO opgeven. Oftewel moet hij afzien van zijn kandidatuur bij de komende gemeenteraadsverkiezingen maar blijkbaar wenst hij deze keuze niet te maken.

Ook bij de kandidatuur van Turtelboom kunnen er heel wat vragen gesteld worden. De kans dat zij het zou schoppen tot burgemeester is weliswaar kleiner dan bij Leterme, doch ook zij verklaart nu reeds dat zij minister zal blijven in de federale regering.

Bij aanvang van deze regering werd door menig minister verklaard dat er hen een loodzware taak wachtte om het regeerakkoord uit te voeren binnen een tijdsspanne van 2,5 jaar. Dit geldt ook in het bijzonder voor het probleemdepartement justitie waar men al sinds mensenheugenis spreekt over broodnodige hervormingen. Desalniettemin blijkt deze ministeriële opdracht voor Turtelboom nog niet zwaar genoeg en zal zij blijkbaar nog de nodige tijd vinden om campagne te komen voeren in de Scheldestad.

Annemie Turtelboom
Foto: Knack
Het feit dat de Antwerpse afdeling van Open VLD blijkbaar geen andere valabele kandidaten heeft om de lijst te trekken en de concurrentie aan te gaan met de heren Janssens de De Wever, doet vermoeden dat Turtelboom wel degelijk de nodige tijd zal uittrekken om de campagne te leiden.

Is de hervorming van Justitie dan toch niet zo dringend dat zij op het federale niveau tijdelijk kan gemist worden of tellen de dagen voor haar meer dan 24 uren ? Voor elk weldenkend mens is het toch duidelijk dat het combineren van twee dergelijke zaken niet mogelijk is zonder dat haar ministeriële functie daar op één of andere wijze onder lijdt.

Stel echter dat zij, na een slopende campagne, zeer succesvol is bij de verkiezingen, dan zal zij, u kan het al raden, stante pede terugkeren naar Brussel voor de o zo belangrijke justitiehervorming.

De kiezer is bij deze gewaarschuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten