Nu we zitten opgescheept met een alom heersende crisis en de staat wordt geconfronteerd met een steeds grotere vergrijzing van de samenleving, lijkt het logisch dat de uitkering van pensioenen op termijn problematisch wordt en dat maatregelen zich opdringen.
Ondanks protesten allerhande tracht minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne de noodzakelijke maatregelen te nemen om het systeem op langere termijn houdbaar te maken.
Terecht werd er dan ook in de VRT-reportage op gewezen dat het destijds met veel bombarie door Johan Vande Lanotte aangekondigde Zilverfonds, nu net was opgericht om een antwoord te bieden op deze problematiek.
Ondertussen heeft iedereen wel door dat dit een lege doos is en dat we alleszins niet op dit fonds zullen moeten rekenen om ons pensioen uitbetaald te krijgen.
Foto: vandaag.be |
Het feit dat er geen overschotten waren is overigens niet wat men Vande Lanotte en bij uitbreiding de ganse paars-groene regering van destijds moet verwijten. Een regering heeft maar in beperkte mate vat op de economie en als deze stilvalt is het logisch dat er geen overschotten kunnen geboekt worden. Dit kon men bij de oprichting van het Zilverfonds mogelijkerwijze moeilijk inschatten.
Wat men echter wel moet verwijten is dat men van overheidswege tegen wil en dank is blijven beweren dat er wel degelijk geld in het fonds zat. Johan Vande Lanotte zwaaide op persconferenties zelfs met rekeninguittreksels om dit aan te tonen. Op dat ogenblik wist hij echter maar al te goed dat dit niet waar was en dat er louter sprake was van "virtueel geld".
De overheid stort namelijk eenmalige opbrengsten in het Zilverfonds en het fonds belegt dit geld in schuldpapier van de overheid, de zogenaamde "Schatkistbons-Zilverfonds". Het geld dat door de federale overheid in het Zilverfonds wordt gestort, wordt dus m.a.w. meteen weer terug overgeboekt naar diezelfde overheid. Men hanteert de bedragen zelfs om deze in mindering te brengen van de staatsschuld.
Er zit dus geen echt kapitaal in het Zilverfonds !
De door Vande Lanotte gehanteerde rekeninguittreksels zijn dus puur bedrog gebleken en het daardoor doen uitschijnen dat er echt geld in het Zilverfonds zit getuigt gewoonweg van manifeste kwade trouw.
Om een idee te geven: momenteel zit er circa 17 miljard euro virtueel geld in het Zilverfonds. Zelfs indien dit geld effectief voorhanden zou zijn, dan zou dit nog maar goed zijn voor de uitkering van de pensioenen in België voor een periode van 6 maanden. België keert namelijk jaarlijks 33 miljard euro aan pensioenen uit.
In de loop van de VRT-reportage kwamen een aantal politici aan het woord die volmondig dienden te erkennen dat het Zilverfonds een lege doos was. Ook Johan Vande Lanotte werd om een reactie gevraagd, doch deze wenste niet te reageren ...
Vandaag nogmaals komen wapperen met rekeninguittreksels zou inderdaad iets te beschamend zijn en hij zal ondertussen ook wel doorhebben dat zijn ballon is doorprikt.
Eerlijk duurt nog altijd het langst !
Wil men de problematiek van de pensioenen oplossen dan is er maar een mogelijkheid, geef aan ieder gepensioneerde evenveel (moet wel leefbaar zijn en geen aalmoes zoals nu) en het probleem is opgelost. Het argument dat men procentueel heeft bijgedregen volgens inkomsten veeg ik van de tafel, iemand die zijn ganse loopbaan veel geld heeft verdiend heeft er ook veel kunnen opzij zetten.
BeantwoordenVerwijderen