Totaal aantal pageviews

vrijdag 3 februari 2012

Actori Incumbit Probatio

In navolging van Bart De Wever durft menig politicus zich vandaag de dag wel eens te wagen aan een Latijnse spreuk. Eén van de spreuken die nochtans moeilijk ingang vindt in de politiek is "Actori Incumbit Probatio", hetgeen zoveel wil zeggen als "diegene die iets beweert moet daar ook het bewijs van leveren".

Ondanks het feit dat hij behoort tot de partij van Bart De Wever is deze spreuk blijkbaar ook nog niet gekend bij NV-A'er Theo Francken.

Foto: Knack.be


Op redelijk korte termijn bezondigde hij zich tot tweemaal toe aan het rondspuien van allerlei beweringen waarvan hij achteraf diende toe te geven dat hij het bewijs ervan niet kan leveren, of zelfs dat zijn beweringen helemaal niet blijken te kloppen.

Het begon bij de bewering dat de kamerfractie van Groen! met 62 personen zou zijn gaan dineren in Brugge in het driesterrenrestaurant "De Karmeliet". Men kan zich de vraag stellen waarom dit een probleem zou zijn indien deze lunch door de betrokkenen zelf wordt betaald. Welke politieke relevantie heeft dit? Achteraf bleek het te gaan om een lunch in een bistro van topchef Geert Van Hecke waar men reeds voor 40 euro per persoon terecht kan.

Het is dan ook duidelijk dat de verzinsels van Francken enkel tot doel hadden om een andere partij in een slecht daglicht te plaatsen.

Wie dacht dat Francken na dit beschamende schouwspel zijn lesje wel zou geleerd hebben kwam bedrogen uit! Eerder deze week pakte hij uit met het verhaal dat Prins Laurent een Mercedes zou cadeau gedaan hebben aan de genaamde Iris Van De Kerckhove, ons aller bekend als Wendy Van Wanten en dit op kosten van het ministerie van Defensie.

Tijdens zijn uitvoerig relaas voor de TV-camera's diende hij wel eerlijkheidshalve te bekennen dat hij dit had vernomen uit een goede bron, doch dat hij het "niet kon bewijzen". Het antwoord van minister De Crem op de vraag van Francken was dan ook zeer summier, m.n. dat er geen factuur betreffende de aankoop van een Mercedes kon teruggevonden worden.

Francken kondigde aan dat hij zich nu zal richten tot het Rekenhof om via die weg te vernemen of er al dan niet door het Ministerie van Defensie een Mercedes werd aangekocht. Blijkbaar vindt hij het niet nodig om zijn beweringen eerst grondig te checken tot hij volledig zeker is van zijn zaak, alvorens ermee naar de media te lopen.

Laat ons hopen voor Francken dat het Rekenhof hem alsnog kan redden, anders maakt hij zich wel (reeds voor de tweede maal) hopeloos belachelijk. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij er niet van wakker ligt en de principes hanteert "slechte reclame is ook reclame" en "zolang er maar over mij gesproken wordt".

Wendy Van Wanten laat overigens weten dat zij ontkent van ooit een Mercedes cadeau te hebben gekregen van Prins Laurent ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten