Totaal aantal pageviews

maandag 27 februari 2012

De cultuur van Joke Schauvliege

Dat Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege niet veel kaas gegeten heeft van cultuur is reeds langer geweten. Als je zelf toegeeft dat je amper een boek ter hand neemt moet één en ander geen verbazing weken.

Desalniettemin ziet niemand in de politiek er graten in dat een dergelijk iemand het departement cultuur "beheert". Nog maar eens een bewijs dat (vak)bekwaamheid ondergeschikt is aan het verdelen van de posten.

Vanmorgen ging deze minister de mist in door Matthias Schoenaerts, verkeerdelijk Matthias Schoenmakers te noemen. De minister weet deze lapsus aan het feit dat zij last had van stress ...

Stress? Hoe kan je nu overmand zijn door stress als je als minister van cultuur in een radio-uitzending commentaar komt geven over de oscaruitreikingen en voorts ook je beleid komt toelichten !!!

Dit toont de manifeste onbekwaamheid van deze minister aan.

By the way: Schauvliege subsidieerde, ondanks de crisis en de aankomende besparingsronde, de oscarcampagne van Rundskop met 50.000 euro. Dit geld van de belastingbetaler heeft er blijkbaar niet voor kunnen zorgen dat de Oscar ook effectief gewonnen werd.

Hierna het in de pers verschenen artikel over de lapsus van Schauvliege:


Minister van Cultuur Joke Schauvliege was vroeg opgestaan om bij radiozender Radio 1 te komen uitleggen dat ze toch trots was op Rundskop, ook al hadden ze de Oscar niet binnengehaald. De minister was echter niet helemaal goed wakker, en noemde hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts per abuis 'Schoenmakers'. Iets waarvoor ze zich achteraf verontschuldigde (Mathias, sorry was echte lapsus van de stress (sic)), maar het was al te laat: de commentaren op Twitter waren wederom niet mals.
Het duurde niet lang voor de eerste 'Schoenmakers, blijf bij uw leest'-grap door de  Twitterlucht vloog. Iemand anders reageerde: "Joke, moet je dat lezen in het Engels of het Vlaams?" 

Radiopresentatoren en journalisten bleven niet achter:

Radiomaker Peter Van de Veire (MNM): "Matthias Schoenmakers is een voorbeeld voor de Belgische cinema..." Ik zou niet graag minister van Cultuur zijn ... #fail

Walter Pauli van weekblad Knack deed er nog een schepje bovenop. "   natuurlijk overkomt het 'net weer haar'. Niet geschik voor cultuur. Of het ministerschap als summum van de politieke benoeming. 

Collega Bart Eeckhout voegde daaraan toe: Mededeling van de vl min van cultuur: Schoenmaekers blijf bij uw leest #deochtend #manmanman

Waarop Pauli reageerde: @barteeckhout Het is het huilen voorbij. Als er iéts was waarvoor ze gvd wist dat ze zou gebeld worden, toch wel een reactie op de oscars?

Eeckhout weer: @walterpauli ik voel zelf ook enig mededogen. T is niet leuk meer om met haar te lachen

"Fouten maken is menselijk"
Een sentiment dat door enkelen gedeeld werd. Sommigen namen het voor de minister op: "Het is maandag voor iedereen, verspreken is menselijk." De minister zelf gaf op Twitter toe dat ze nerveus was, en dan gebeuren fouten nu eenmaal.

Trui Moerkerke: "Gelukkig hebben al die slimme Twitteraars nog nooit een fout gemaakt." Waarop Patrick Van Gompel: "Mededeling van Trui Moerbeke."

Meteen werd een nieuwe trend gelanceerd: het vervormen van elkaars achternamen. In Van Gompels geval moest Trui Moerbeke niet ver zoeken: "Pas op hoor, Patrick Van Mompel."

Waarom zo hard aangepakt?
Het is een pijnlijke en spijtige verspreking van de minister, op een erg slecht moment. Maar dat is niet de reden waarom ze zo wordt aangepakt: het is gewoonweg niet haar eerste fout of ongelukkige uitspraak. Bij haar aantreden zei minister Schauvliege dat ze bijna nooit een boek las.

Bovendien is de minister wel bezig geweest met het dossier Rundskop: ze gaf het extra subsidies, en dan zou je wel enigszins verwachten dat ze de belangrijkste namen kent.

Maar ze is niet de enige minister van Cultuur die haar naar niet alle eer aandoet. Zoals deredactie.be zich nog goed herinnert: "Met de uitschuiver zet ze in elk geval een goede traditie voort. Voormalig minister van Cultuur Bert Anciaux noemde "De avonden", de klassieker van Gerard Reve, ooit "De nachten".

4 opmerkingen:

  1. Krijgt deze minister misschien steekpenningen of is het louter kop of let die haar tot koppige beslissingen aanzet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het overkomt "net haar" omdat cultuur blijkbaar het enige beleidsonderdeel is waar feitenkennis vereist is om goed te besturen.

    Welke minister van landsverdediging doet aan re-enacting van grote oorlogen?
    Welke minister van onderwijs stond zelf voor de klas?
    Welke minister van landbouw kent bieten uit rapen?
    ...

    Philippe Muyters maakte ooit een domme rekenfout. Dat was (terecht) niet zo erg, want het grote publiek heeft niet zoveel in het eigen vermogen terzake.

    Een blonde vrouw op cultuur, dat moest vodden geven in de ivoren torens van de woestijnvisweters.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag iedereen. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening hadden gekregen van pure heart-leningen en toen besloot ik toe te passen onder hun aanbevelingen en slechts enkele uren geleden bevestigde ik op mijn eigen persoonlijke bankrekening een totaalbedrag van 35.000EUR waar ik om vroeg. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om een aanvraag in te dienen via hun e-mail (Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com) Ik ben blij dat ik de lening heb gekregen waar ik om heb gevraagd

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Are you looking for financial help to pay or your debt? Do you need
      long term or short term loan to solve your financial debt or start or
      finance your business?

      Loan Amount:
      Full Names:
      Country:
      State: City:
      Address: Zip Code:
      Telephone #:
      Duration Of Loan:
      Email Address:
      Monthly Income

      Apply for loan with stress free and quick processings, contact kingsman
      Loan Group for any child or loan via email

    Email: Kingsmanloanfund@outlook.com
      WhatsApp: +1 917-877-7590
      Country: United States.

      Address: 201 Waterland, New York

    BeantwoordenVerwijderen