Totaal aantal pageviews

dinsdag 7 februari 2012

De Raad van Bestuur van Eandis

Onlangs werd via de media het bericht verspreid dat SP-a, CD&V en Open VLD een politiek akkoord hadden gesloten over de afslanking van de raden van bestuur van de intercommunales van Eandis.

Deze hadden in totaal 879 leden (!!!) en dit zou worden teruggebracht naar 289. Dit zou een jaarlijkse besparing betekenen van maar liefst 400.000 euro.


Dit is ongetwijfeld een goed initiatief en in tijden van crisis is het een uitstekend signaal naar de burger om het aantal (meestal nutteloze) politieke mandaten drastisch te beperken. Het is algemeen geweten dat deze postjes deel uitmaken van de koehandel die plaatsvindt bij formatiebesprekingen en moeten dienen om politici tevreden te stellen die uit de boot zijn gevallen.

Over de bekwaamheid van deze politici wordt echter nooit een vraag gesteld en men kan zich ook afvragen of er wel enige kwalificatie vereist is om deze taak waar te nemen als men er zonder enig probleem in slaagt om hiervoor bijna 900 mensen te vinden.

Iedereen weet dan ook dat het hier meer gaat om de financiële vergoeding die aan het ambt verbonden is, dan om de werkelijke bijdrage aan het goed bestuur van de intercommunale.

Tevredenheid alom om deze kostenbesparende ingreep, doch het lijkt ons toch nuttig om even stil te blijven staan bij het verleden. Nu is het blijkbaar ineens mogelijk om deze mandaten te schrappen, waaruit meteen ook de irrelevantie en de nutteloosheid ervan blijkt. Moest de invulling van deze mandaten zo belangrijk zijn om de intercommunales goed te besturen, dan zou het uiteraard onmogelijk zijn om ze nu plotsklaps te decimeren.

Dit betekent dus dat er jarenlang een aanzienlijke hoeveelheid geld is gespendeerd aan gebuisde politici om een totaal nutteloze opdracht te vervullen. Het is dan ook de burger die hiervoor jarenlang heeft opgedraaid en die dus heeft dienen mee te betalen voor de vergoeding van de bekleders van deze mandaten.

De politici staan dan ook graag op de voorpagina van de dagbladen om een dergelijke besparing aan te kondigen, doch over het feit dat men jarenlang de burger a.h.w. heeft bestolen wordt zedig het stilzwijgen bewaard.

Dit is een aspect dat niet uit het oog mag verloren worden !

Ondertussen moeten we ons natuurlijk geen illusies maken, ondanks de beperking zullen er nog genoeg mandaten over zijn om politici in de raden van bestuur op te nemen en zodoende een aardig centje te laten bijverdienen.

Foto: vandaag.be
Slechts één voorbeeld betreft de Antwerpse schepen van Cultuur, Philip Heylen, die onlangs nog toetrad tot de raad van bestuur van Elia, de onderneming die het hoogspanningsnet in België beheert.

Het is algemeen geweten dat het stokpaardje van Heylen het MAS (Museum aan de Stroom) is en laat nu net Elia daar de hoofdsponsor van zijn ...

Zie hierover: http://www.trivano.com/aandeel/philip-heylen-treedt-toe-tot-de-raad.92-12943.persbericht
http://www.philipheylen.be/news.php?id=225


1 opmerking: