Totaal aantal pageviews

donderdag 1 maart 2012

De juridische nonsens van Bert Anciaux

Het was lang geleden dat we nog iets hadden gehoord van "socialist" Bert Anciaux. Blijkbaar vond hij dit zelf ook en achtte hij zijn tijd gekomen om nog eens in de media te komen.

Zoals reeds dikwijls het geval is geweest bij Anciaux is hij niet vaak verhinderd van enige dossierkennis en ook niet van enige kennis van de materie waarover hij uitspraken meent te moeten doen.

Foto: HLN

Dit is nu weer het geval. Anciaux stelt voor dat minister van Justitie Turtelboom haar injunctierecht zou gebruiken om het gerecht te dwingen een assisenproces te organiseren omtrent de feiten van de Bende van Nijvel.

Hij stelt daarbij dat men niet moet beschikken over materiële bewijselementen om een dergelijk proces te kunnen organiseren. Hierin heeft hij gelijk, het voorbeeld van de parachutemoord heeft inderdaad aangetoond dat men op die basis een proces kan organiseren en zelfs tot een veroordeling kan komen.

Anciaux vergeet echter één cruciaal ding. Voor een proces heeft men uiteraard verdachten nodig en tot op heden is er in dit dossier niemand in verdenking gesteld. Meer zelfs, de personen die in het verleden in verdenking werden gesteld (De Staerke,...) zijn ondertussen weer buiten verdenking gesteld.

Gaat Anciaux dan een proces voeren zonder verdachten? Anciaux zegt dat de heer Vos, voormalig hoofdspeurder in het dossier, waarschijnlijk weet wie de daders zijn en die mensen moeten dan maar voor assisen gebracht worden. Dit is uiteraard de grootste juridische nonsens van de laatste jaren.

Gaat Anciaux voor dit dossier dan het volledige strafwetboek buitenspel zetten en alle rechten van de verdediging (die o.a. door zijn generatie politici zijn ingevoerd) overboord gooien ?

Een goede raad aan Bert Anciaux, als je niet weet waarover je praat (ondanks het feit dat je zelf jurist bent !!!)  zwijg dan gewoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten