Totaal aantal pageviews

vrijdag 29 juni 2012

Di Rupo valt uit de toon ...


"Premier Di Rupo valt uit de toon op Europese top"

BEWAAR ARTIKEL
Bewerkt door: Joeri Vlemings
29/06/12 - 00u58  Bron: belga.be
© photo news.
Premier Elio Di Rupo heeft tijdens het eerste deel van de Europese top een paar opvallende tussenkomsten gehouden. Hij herhaalde de Belgische kritiek op de aanbevelingen van de Europese Commissie, maar stelde, zo zeggen diplomaten, ook het nut van het 'twopack' in vraag. Dat is de verzamelnaam van de in de steigers staande Europese wetgeving die de controle op de nationale begrotingen moet versterken. De woordvoerder van Elio Di Rupo ontkent echter "met klem" dat de premier op de Europese top het nut van het 'twopack' in twijfel getrokken heeft.
Tijdens de verschillende Europese ministerraden uitten de Belgische ministers de voorbije weken steevast dezelfde kritiek op de Europese aanbevelingen. Ons land is het eens met de doelstellingen, maar de Europese Commissie laat te weinig manoeuvreerruimte, luidde het telkens. Vooral de vraag om de pensioenleeftijd te verhogen, stoot tegen de borst, en ook het systeem van loonindexering blijft een heilig huisje. PS-minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette herhaalde die kritiek nog eens in een kranteninterview.

Op de Europese top gaf ook Di Rupo nog eens uiting aan die kritiek. Hij viel volgens ingewijden uit de toon, niet alleen omdat hij een van de slechts vijf premiers was die commentaar gaven op de aanbevelingen, maar vooral omdat hij in een klap ook het twopack aanviel. Retorisch stelde hij het nut ervan in vraag.

Eensgezindheid
Naar verluidt kwam de opmerking van Di Rupo vreemd over bij zijn 26 collega's. Ook al moeten de lidstaten en het parlement nog een akkoord vinden over de twee verordeningen, zo goed als iedereen is het eens over het nut van strengere begrotingsregels. Het twopack zou lidstaten onder meer verplichten hun begroting al in oktober aan de Europese Commissie voor te leggen.

Ondanks de kritiek van Di Rupo keurden de leiders de aanbevelingen van de Commissie voor de lidstaten goed. Volgens de woordvoerder van Di Rupo klopt het ook niet dat de premier het twopack aanviel. Di Rupo heeft deelgenomen aan de discussie over de datum van inwerkingtreding van de twee verordeningen en "de bijbehorende timing voor het indienen van de begroting", luidt het.

Deadline
Het twopack zal de EU-lidstaten vragen hun begroting al in oktober aan de Europese Commissie voor te leggen. Maar omdat het Europees parlement en de lidstaten nog aan het onderhandelen zijn over de precieze inhoud van de wetgeving, is het nog niet duidelijk wanneer de deadline precies zal liggen. Het lijkt bovendien onhaalbaar dat het twopack al in oktober van dit jaar van toepassing zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten