Totaal aantal pageviews

vrijdag 2 maart 2012

Ingrid Lieten en de loonkosten

Een tijdje geleden gaf Vlaams Minister Ingrid Lieten een interview waarbij zij de stelling innam dat de werkgeversorganisaties ten onrechte klaagden over de te hoge loonkosten in ons land. Zij was van oordeel dat deze loonkosten het ondernemen niet bemoeilijken en dat meer moet ingezet worden op innovatie.

Foto: ingridlieten.be
Velen waren hier uiteraard niet mee akkoord en haalden aan dat de loonkosten wel degelijk een probleem vormen om een gunstig ondernemersklimaat te creëren.

Dat de visie van Lieten klinkklare onzin is en getuigt van ofwel ongelooflijke kortzichtigheid ofwel fenomenale onbekwaamheid blijkt nu uit het feit dat Europa België op de vingers tikt omdat de loonkosten de pan uitswingen.

Meer zelfs: nergens in Europa zijn de loonkosten zo hoog als bij ons! Hoe kan je dan als minister komen verkondigen dat dit geen probleem is. Werkelijk onbegrijpelijk...

Ziehier de visie van Lieten:

De loonkosten zijn het probleem niet. We moeten onze industrie durven herdenken. Een grotere inzet op innovatie en duurzaamheid is nodig", aldus de SP.A-politica.
Volgens Lieten staat de Vlaamse industrie voor grote uitdagingen, maar ligt de focus nog te vaak op kostenbeheersing en te weinig op innovatie. "Eenzijdig besparen en het verlagen van de loonkosten zijn niet de bouwstenen van een gezonde industrie. Te grote besparingen belemmeren immers de economische groei, waardoor de inkomsten verlagen en men nog meer moet besparen", luidt het.
Ziehier de visie van Europa:
In geen enkel land van Europa zijn de fiscale en de sociale lasten op lonen zo hoog als in België. En de totale loonkosten stegen in België het afgelopen decennium sneller dan in de meeste Europese landen. Dat blijkt uit een geheim rapport dat Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso gisterenavond voorstelden op de Europese top. De regering-Di Rupo moet met voorstellen komen om de problemen op te lossen, zo berichten De Tijd en L'Echo vandaag.

Het rapport past in de strengere coördinatie van het budgettair en economisch beleid in Europa. Nieuwe instrumenten geven Europa de macht sancties te treffen tegen landen die ontsporingen niet aanpakken.
Op termijn kan België beboet worden. De ontsporing van de loonlasten is het meest uitgesproken. In geen enkel land is de kloof tussen bruto- en nettoloon zo groot. Zelfs bij de laagste brutolonen gaat de helft eraf. In de meeste andere landen is dat hoogstens 40 procent.
De ontsporing van de totale loonkosten (lonen en lasten) valt eveneens op. Enkel de PIGS-landen Ierland, Italië, Portugal en Spanje deden het het afgelopen decennium slechter. Zelfs Griekenland wist zijn loonkosten per eenheid product beter in de hand te houden, aldus De Tijd.

Hallo minister? Waarschijnlijk zal ze nu niet meer willen reageren in de media...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten