Totaal aantal pageviews

vrijdag 9 maart 2012

Het knip- en plakwerk van Di Rupo I

Langetermijnvisie, structurele maatregelen,... Iedereen in de politiek heeft er de mond van vol. Onze regering blijkt nochtans niet in staat om deze principes toe te passen en blijft zich bezighouden met het onvervalste knip- en plakwerk om de begroting onder controle te krijgen.

Eén van de ideeën is om de zogenoemde "rijkentaks" door iedereen te laten betalen. Indien achteraf blijkt dat je deze niet verschuldigd was, dan kan je hem terugvorderen via de belastingaangifte.

Twee bedenkingen: ten eerste betreft dit wederom een renteloze lening die de overheid zich toe-eigent op kap van de burgers. De teveel betaalde belasting kan pas een jaar nadien worden teruggevorderd zodat de staat een jaar rente opstrijkt. Ten tweede moet de burger zelf initiatief nemen, via de jaarlijkse aangifte, om het onverschuldigde terug te vorderen.

Men rekent er dus op dat sommigen de terugvordering zullen vergeten in te vullen op hun aangifte en dat de staat zodoende dit geld permanent heeft verworven. Dit is manifeste misleiding en neigt naar bedrog van de burger.

Eén en ander zou de schatkist 200 miljoen euro moeten opbrengen.

Het is nog niet genoeg dat dit land kreunt onder een torenhoge belastingdruk dat deze regering het zich bovendien ook nog eens veroorlooft om belastingen te heffen die niet verschuldigd zijn !!! 

Het feit dat nadien een deel van de ten onrechte verkregen bedragen moet worden teruggestort naar de belastingplichtige noemt men in regeringskringen "zorgen voor later".

Van goed beleid gesproken !

Volgend artikel verscheen hierover in De Standaard:

De regering-Di Rupo besloot in november al dat ze de ‘rijken' – die meer dan 20.020 euro per jaar aan roerende inkomsten opstrijken, zoals rente uit kasbons – een extra belasting zou opleggen. Zij moeten op het deel boven die 20.020 euro niet alleen 21 procent roerende voorheffing betalen zoals iedereen, maar bovendien een extra taks van 4 procent. Dat maakt in totaal dus 25 procent. Het grote probleem is dat de regeling zoals ze nu bestaat, helemaal niet werkbaar is.

Daarom werken de topministers aan een manier om het systeem te vereenvoudigen. Momenteel ligt het plan op tafel om de banken onmiddellijk bij iedereen op de rente-inkomsten, uitgezonderd de rente op spaarboekjes, 25 procent te laten inhouden (21 + 4 procent). Wie niet ‘rijk' is, kan de te veel betaalde belastingen dan terugvorderen via zijn belastingaangifte het jaar nadien. Ze moeten dan wel open kaart spelen over hun roerende inkomsten.

Die manier van werken zou dit jaar meteen een smak geld in het laatje brengen. Er wordt gerekend op een meevaller voor de begroting van zo'n 200 miljoen euro. Op alle roerende inkomsten wordt immers vier procent extra ingehouden. Dat dat geld het jaar nadien terugbetaald moet worden, is een zorg voor later. 

Daarnaast kan het ook de inkomsten permanent stutten. Wie graag zijn anonimiteit bewaart, kan ervoor kiezen om helemaal niets terug te vragen. Daarnaast zijn er bij dit soort maatregelen ook altijd mensen die vergeten om de te veel betaalde belastingen via hun aangifte terug te vragen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten