vrijdag 22 juni 2012

Weer heibel dankzij sp.a


Door: Kristof Windels − 22/06/12, 06u56  − Bron: De Morgen

CD&V en N-VA hekelen voorstellen sp.a-minister

© belga. Twee regeringspartijen verwijten onderwijs- minister Smet cavalier seul te spelen. De bonden noemen het profileringsdrang.
Opnieuw krijgt een Vlaamse sp.a-minister het verwijt zijn plannen niet met de regering-Peeters II te hebben doorgepraat. Deze keer smaken meerderheidspartijen CD&V en N-VA de hervormingen van minister van Onderwijs Pascal Smet niet. De vakbonden vinden zijn timing betreurenswaardig.
Het blijft rommelen in de Vlaamse meerderheid. De heibel over de houding van viceminister-president Ingrid Lieten (sp.a) in het Uplacedossier en haar verklaringen over een VRT-nieuwsanker-met-hoofddoek waren nog niet koud, of er lijkt al een nieuw haar in de boter te zitten.

Pascal Smet maakte deze week een aantal onderdelen van zijn hervormingsplannen voor het secundair onderwijs bekend. Doel is tot een grotere democratisering te komen. Na kritiek vanuit het onderwijsveld benadrukken CD&V en N-VA dat de plannen nog niet doorgepraat zijn in de Vlaamse regering.

"Er is niets beslist", zegt N-VA-fractieleider Kris Van Dijck. "We weten immers niet eens wat er in de teksten staat. Momenteel is niets aan de meerderheid voorgelegd. De minister poneert dit alles maar gewoon." Van Dijck vreest dat door de vroegtijdige communicatie van Smet "een aantal zaken door het onderwijsveld worden opgenomen als een gegeven". Ook voor CD&V-collega Ludwig Caluwé is het "op dit moment nog onduidelijk wat het hele plan is". De fractieleider stelt vast dat alles "in stukjes en beetjes wordt gelost".

Er is niet alleen onvrede over de communicatie van Smet, maar ook ongerustheid over de inhoud van de plannen. De onderwijsminister stelt een afschaffing van het B-attest voor. Volgens hem moet er een brede eerste graad komen, en niet langer een opsplitsing in aso, tso en bso zoals vandaag.

"Het feit dat wij hierover discussiëren, wekt soms de indruk dat ons secundair onderwijs van slechte kwaliteit zou zijn, hoewel uit internationaal onderzoek blijkt dat onze vijftienjarigen het doorgaans schitterend doen", zegt Caluwé. "Het doel moet niet alleen zijn om de problemen van ons onderwijs op te lossen, maar ook om de sterktes te behouden. Volgens ons zal het nodig blijven om in de eerste graad te differentiëren en te oriënteren, precies om ervoor te kunnen zorgen dat na de eerste graad elke jongere op die plaats zit waar zijn talenten het best tot ontwikkeling kunnen komen."

De twee andere meerderheidspartijen willen de zaken voorlopig niet op de spits drijven. Toch gaat de N-VA de volgende dagen de tijd nemen "om op een rijtje te zetten wat voor ons belangrijk is", benadrukt Van Dijck. Volgende week zullen ze met hun visie naar buiten komen. Caluwé vraagt "een weloverwogen, breed gedragen visie, waarbij over elke stap ernstig is nagedacht".

Over wat de minister zegt, willen de onderwijsvakbonden zich nog niet uitspreken. De discussie van de attesten kan niet losgekoppeld worden van de rest van de hervorming, vinden ze. De timing van de minister is een andere zaak. Die is op zijn minst betreurenswaardig te noemen, menen de vakbonden. "Leerkrachten zijn volop aan het delibereren", zegt Jos Van Der Hoeven van het katholieke COC. "Het is niet het moment om nu met zo'n boodschap te komen. Ik vind dit dom. Wanneer komt er op het departement Onderwijs eens een minister die geen profileringsdrang heeft?"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten