Totaal aantal pageviews

dinsdag 31 januari 2012

De socialistische managementvennootschappen

Onze nieuwbakken staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez heeft zich als prioriteit gesteld het aanpakken van de zogenaamde managementvennootschappen.


Op zich een begrijpelijke en volstrekt te verdedigen beleidskeuze in tijden van financiële en economische crisis. Als burger mag men dan wel minstens verwachten dat de politici en bij voorkeur diegene die een mandaat uitoefenen in deze federale regering zelf het goede voorbeeld geven.


foto: Knack.be


Kort nadat Crombez zijn plannen had toegelicht in de media begon het schoentje daar echter al te knellen nadat werd opgemerkt dat verschillende socialistische mandatarissen ook gebruik maken van dergelijke vennootschappen. Het feit dat Chokri Mahasinne zich voor de organisatie van Pukkelpop laat betalen via zijn vennootschap Que Pasa? is al lang geen geheim meer. Het politieke gewicht en de bijbehorende relevantie van Mahasinne is echter verwaarloosbaar.


Iets moeilijker ligt het natuurlijk wanneer blijkt dat minister van Economische Zaken Johan Vande Lanotte ook dergelijke constructies gebruikt. Crombez was er als de kippen bij om in De Zevende Dag te komen zeggen dat hij niets had tegen managementvennootschappen op zich, maar wel tegen de fiscale spitsvondigheden die door middel van deze vennootschappen werden gecreëerd.


In het geval Vande Lanotte gaat het over de Gewone Commanditaire Vennootschap JVL én de BVBA GHENT PUBLIC LAW die beiden werden opgericht op 7 november 2007, die beiden op zijn privé-adres gevestigd waren en waarvan hijzelf en zijn dochter de enige aandeelhouder zijn.


Sedert eind 2011 valt er omtrent deze beide vennootschappen heel wat bedrijvigheid te noteren inzake aktes gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad...


Op 12 oktober 2011 vindt er namelijk een fusie plaats tussen deze beide vennootschappen waarbij de laatstgenoemde wordt opgeslorpt door de eerste en dus ophoudt te bestaan.


Op 5 december 2011, daags voor zijn eedaflegging als federaal minister, neemt Vande Lanotte ontslag als zaakvoerder van JVL en wordt de NV SPOIANO, waarachter een accountantskantoor schuilgaat, benoemd als nieuwe zaakvoerder. Voor zover geweten blijft Vande Lanotte wel voor 99% aandeelhouder van de vennootschap en verandert er derhalve in feite weinig of niets.


Op dat ogenblik is JVL ook nog steeds gevestigd op het privé-adres van Vande Lanotte, totdat op 27 december 2011 wordt beslist om de maatschappelijke zetel te verplaatsen naar een adres in Brugge waar ook de bovenvermelde NV SPOIANO is gevestigd.


foto: hln.be


Om alle verwijzingen naar de betrokkenheid van Vande Lanotte uit te wissen wordt tot slot beslist om de benaming JVL te wijzigen naar MABUSPO. Eén van de bijzonderheden van een commanditaire vennootschap is dat er in de benaming moet verwezen worden naar de aandeelhouders. Dit was duidelijk bij de benaming JVL en is nu iets minder duidelijk bij de benaming MABUSPO. Ware het echter niet dat zowel de voornaam van de echtgenote als van de dochter van Vande Lanotte begint met "Ma".


Laat ons wel wezen, hetgeen hier gebeurt is 100% legaal en wordt waarschijnlijk door een aanzienlijk aantal Belgen toegepast, dus daarin schuilt niet het probleem. Het wordt natuurlijk iets delicater wanneer men aan de bevolking moet gaan uitleggen dat dit allemaal niet meer kan en dat men hier streng zal tegen gaan optreden. In die optiek is het dan begrijpelijk dat men op de valreep nog het één en het ander gaat "aanpassen", de geloofwaardigheid van de boodschapper krijgt hierdoor natuurlijk wel een ferme deuk.


Het is natuurlijk meegenomen voor politici dat de man in de straat niet de moeite doet of de kennis heeft om in het Belgisch Staatsblad de historiek van dergelijke constructies te achterhalen, zodat men de schijn kan hoog houden dat men zelf vrij is van alle zonden.


De socialisten en Crombez zouden dus best eerst in eigen boezem kijken, want als men de bevolking voorhoudt dat er geen belastingen meer mogen ontweken worden, dan zouden zij zelf op de eerste rij moeten gaan staan om dit toe te passen. Er is minstens een vermoeden dat dit hier niet het geval is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten