Parket-generaal mocht geen onderzoek voeren naar Rik Daems
Het parket-generaal van Brussel wilde de rol van Rik Daems onderzoeken in een fraudedossier rond de verkoop van de Financietoren, maar dat werd twee maal afgewezen. Dat blijkt uit gegevens van het parket-generaal in De Tijd.
In de herfst van het jaar 2000 besloot de paars-groene regering-Verhofstadt om de Financietoren, een wolkenkrabber aan de Koningsstraat in Brussel, te verkopen. De vastgoedgroep Breevast haalde in 2001 het contract binnen, maar onder meer de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) had problemen met de verkoop. Via een klacht bij het Brussels parket hoopte de BBI een gerechtelijk onderzoek uit te lokken naar eventuele corruptie.
In mei 2009 sloot het Brussels parket zijn onderzoek af. Drie verdachten werden vervolgd voor belastingfraude en witwassen.
Tot nu toe leek het alsof Rik Daems, die in 2001 als minister bevoegd was voor de verkoop van de Financietoren, helemaal niet ter sprake kwam in dat dossier. Maar achter de gesloten deuren van de raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling is Daems toch aan bod gekomen, zo blijkt nu volgens De Tijd.
"Wij hebben wel degelijk gevraagd om verder onderzoek te voeren naar de rol van Rik Daems en hem te verhoren. Maar dat is ons geweigerd", zegt Liliane Briers, woordvoerster van het parket-generaal.
"Nadat het onderzoek was afgerond, diende één van de partijen een verzoekschrift in om bijkomend onderzoek te voeren naar de rol van Rik Daems. Alleen heeft de onderzoeksrechter dat geweigerd, net als de kamer van inbeschuldigingstelling op 8 september vorig jaar. Het is daarna nog eens gevraagd aan de raadkamer, die het opnieuw verwierp in april dit jaar. De motivering om het niet te doen, was telkens kort. Er waren volgens de rechters te weinig elementen om Rik Daems te horen."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten