Totaal aantal pageviews

woensdag 25 juli 2012

Fiscaal wanbeleid


Gelukkig is er nog de fiscus, uw vriend

OPINIE − 25/07/12, 06u54
  •  
    Wie te uitgebreid gaat eten riskeert een monsterboete, wie een bank overkop laat gaan een gouden handdruk
Het nieuwe fiscale stelsel voor bedrijfswagens is een nooit eindigendegrap aan het worden. De federale regering veranderde de berekening van dat fiscale voordeel vanaf begin dit jaar. Met groene overwegingen had het niets te maken. Dat was gewoon de saus die moest verbergen dat het om een begrotingsmaatregel ging. Net zoals verhogingen van de sigarettenprijs er niet uit gezondheidsoverwegingen komen, maar om de schatkist te spijzen.

De hele regeling draaide uit op een farce. Het duurde maanden vooraleer duidelijk was hoe alles moest worden berekend en wie nu precies hoeveel moest afdragen. Het resultaat is een administratieve puinhoop. Maar dan een die een vervelend staartje kan krijgen. Wie het voordeel verkeerd berekent, kan nadien een monsterboete krijgen wegens belastingontduiking.

Gelukkig is er nog de fiscus, uw vriend. De federale overheidsdienst Financiën heeft een rondzendbrief opgesteld waardoor een zogenaamde administratieve tolerantie wordt toegepast. De overheid erkent met andere woorden dat ze het dossier heeft verknoeid en wie als gevolg daarvan fouten heeft gemaakt moet geen monsterboetes vrezen.

Dezelfde rondzendbrief bevat nog andere pareltjes. Zo krijgen de fiscale ambtenaren de instructie dat overdreven restaurantkosten voortaan niet langer zullen aanvaard worden. Werden overdreven kosten vroeger dan wel aanvaard? En waar ligt de grens tussen overdreven en aanvaardbaar? In elk geval is de sanctie bij overtreding in dit geval wel de omstreden 309 procent.

Het is symptomatisch voor de manier waarop er in ons land wordt omgegaan met belastingen en fraude. Het is zoals een toneelgroep die discussieert over de vraag op welk podium moet worden gespeeld, maar niet over welk stuk wordt opgevoerd.

Terwijl er ongetwijfeld opnieuw een hele discussie zal losbarsten over restaurantbonnetjes, verdwijnen echte pijnpunten naar de achtergrond. Zoals het feit dat er in België de facto straffeloosheid bestaat voor handel met voorkennis. Daarvoor werd tot nog toe welgeteld één veroordeling uitgesproken. Geen nieuwe vaststelling, maar ze blijft even ontluisterend.

Witteboordencriminaliteit is ook criminaliteit. Alleen is de aanpak ervan om een of andere reden geen prioriteit. Wie te uitgebreid gaat eten, riskeert een boete van 309 procent. Wie een bank overkop laat gaan een gouden handdruk.

Steven Samyn
Chef politiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten