woensdag 23 mei 2012

De flaters van Di Rupo


Flaters van Di Rupo maken PS bloednerveus

Door: Martin Buxant − 23/05/12, 06u20  − Bron: De Morgen
© photo news. "Communicatie is een wapen. Als Di Rupo dit gevecht verliest, komt de hele partij in moeilijkheden", zegt een bron binnen de PS.
De communicatiefouten van premier Elio Di Rupo (PS), maar ook zijn zwak kabinet, brengen de partij in gevaar. Enkele maanden voor de lokale verkiezingen, delen veel Franstalige socialisten die mening. Ondervoorzitter Philippe Moureaux waarschuwt. 'We moeten iets doen. We kunnen niet gewoon blijven zitten en de regering applaus geven.'
Di Rupo vertrok vorige week een dag vroeger naar de NAVO-top in Chicago dan ministers Reynders en De Crem. Eerst omdat hij rugklachten had. Later omdat hij zijn ticket al veel vroeger had geboekt. En lang bestond er onduidelijkheid over het hotel waar hij sliep. De Four Seasons, zo bleek uiteindelijk, ook niet hetzelfde hotel als de andere twee ministers.

Dat Di Rupo, nochtans een strateeg op het vlak van communicatie, onlangs op dat vlak zo'n grote fouten maakte, zorgt voor verbazing onder veel PS'ers. "De reis naar de NAVO-top in Chicago was een ramp", benadrukt een PS-kopstuk. "Di Rupo vertrekt in First Class terwijl een bijna leeg legervliegtuig naar dezelfde locatie vliegt. Dat is een fout." Een andere PS'er betreurt "de verschillende versies" die de omgeving van de premier gaf. "Dat werkt zo niet. Als Di Rupo problemen heeft met de jetlag, moeten ze dat meteen zeggen en geen excuses zoeken."

"Communicatie is een wapen", vindt een derde PS-bron. "Als Di Rupo dit gevecht verliest, komt de hele partij in moeilijkheden. Een brief versturen naar alle inwoners van Bergen met het adres van de zestien erop, dat kan niet. Dat is een fout."

Voor Guillaume De Walque, de woordvoerder van Di Rupo, is het communicatiehoofdstuk nu gesloten. "We hebben een regering die resultaten haalt. De dossiers worden goed behandeld, en dat is het belangrijkste. We werken dag en nacht. De inhoud is belangrijk, niet de vorm."

Dreamteam weg
Naast de communicatiefouten merken verschillende PS'ers ook op dat het kabinet van Di Rupo moeite heeft met gevoelige dossiers binnen de regering. Zo is er bijvoorbeeld nog geen beslissing genomen over de benoemingen van de topambtenaren. PS'er Delporte wordt door de liberalen tot nu toe tijdelijk geblokkeerd.

Sleutelfiguren, zoals communicatieadviseur Ermeline Gosselin, kozen ervoor om op het hoofdkwartier van de PS te blijven en niet mee te verhuizen naar de Wetstraat. Net als Anne Poutrain, de rechterhand van Di Rupo, die het hele regeerakkoord heeft onderhandeld. "Di Rupo heeft zijn dreamteam zien verdwijnen", merkt een vicepremier van een andere partij op. "En dat heeft negatieve gevolgen".

Aan PS-kant probeert men die versie te ontkennen: "We komen van zo ver: de staatshervorming, een moeilijke begroting, enzovoort... Het kabinet Di Rupo heeft 7 dagen op 7 gewerkt. Niemand zou het beter hebben gedaan".

"We zitten voorlopig in een dalletje, maar het zal niet lang duren", probeert een PS-minister te overtuigen. Toch worden de Franstalige socialisten zenuwachtig, enkele maanden voor de lokale verkiezingen. De redenen zijn bekend: dalende peilingen, communicatiefouten van Di Rupo, een interim-voorzitter (Thierry Giet), maar ook een paar nieuwe vervelende zaken aan Waalse kant. Veel PS'ers vragen meer moed en duidelijkheid over de standpunten die de partij inneemt binnen de federale regering.

Philippe Moureaux, ondervoorzitter van het partij, vat het gevoel samen. "Persoonlijk denk ik dat we niet genoeg aanwezig zijn in het politieke debat. Onze partij verbergt zich achter het regeringsbeleid en dat gaat zo niet", waarschuwt de oldtimer van de PS. "Mensen verwachten resultaten, onder meer op sociaal vlak. Een partij zoals de PS moet risico's nemen", vindt Moureaux.

"Onze partij moet terugkeren naar haar sterke punten", meent Moureaux. "We moeten dringend onze corebusiness verdedigen. Laat de mensen niet geloven dat de PS een antisociaal beleid zou voeren. We moeten iets doen. We kunnen niet gewoon blijven zitten, en de regering applaus geven. Dat levert niets op".

"Eerlijk gezegd", merkt Moureaux nog op, "hadden we op voorhand niet verwacht dat we een prijs zouden moeten betalen om in de zestien te zitten. Het is zeker niet de eerste keer dat de PS in een regering staat, maar vandaag is het anders omdat we de premier hebben", concludeert hij. Het gevoel van Moureaux is wijd verspreid binnen de partij. Er wordt getwijfeld of het premierschap de PS iets opbrengt. Volgens Rudi Vervoort, hoofd van de Brusselse federatie, zullen de lokale verkiezingen sowieso een "nationale test" zijn voor de regering.

Ten slotte vreest men dat de partij slecht voorbereid is op een "vuile" verkiezingscampagne, mocht die er komen. Met een interimvoorzitter aan het hoofd wordt het moeilijk om mogelijke aanvallen van de liberalen te pareren. "Thierry is sympathiek", merkt een PS'er op, "maar hoe lang kan dat nog blijven duren?" De zenuwachtigheid neemt toe. "Maar we moeten ons niet van de wijs laten brengen", vindt een PS'er. "In 2010 en in 2009 was het ook iedereen tegen ons, tegen de PS, maar we hebben het overleefd en een goed resultaat neergezet. We zullen deze storm overleven."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten