vrijdag 3 februari 2012

De Chinese pralines van Hendrik Bogaert

Naast politicus voor CD&V is staatssecretaris Hendrik Bogaert ook actief als ondernemer. Aanvankelijk was hij actief in de sigarenindustrie via het door zijn grootvader opgerichte bedrijf "Bogaert Cigars". In juni 2007 werd dit bedrijf door Bogaert verkocht aan "Swedish Match", één van de grote spelers op de sigarenmarkt.

Reeds enkele maanden later kondigde de nieuwe eigenaar aan dat hij de Belgische vestiging in Jabbeke zou sluiten wegens overlapping met activiteiten van vestigingen in andere landen.

Foto: Belga


Ondertussen had Bogaert de plannen opgevat om zich te richten op een andere sector, m.n. de chocoladeindustrie en meer bepaald pralines voor de Chinese markt. Aangezien de consumptie van chocolade in die contreien nog eerder beperkt was zag Bogaert groeipotentieel in een dergelijke zaak.

Oorspronkelijk was de bedoeling om zowel een productie-eenheid in Vlaanderen op te richten en ook één in China zelf. In mei 2010 werd dan bekend gemaakt dat de productie-eenheid in Jabbeke werd opgestart en dat het de bedoeling was om op korte termijn een 50-tal arbeidsplaatsen te creëren.

Zie hierover: http://www.focus-wtv.be/nieuws/algemeen/nieuwe-chocoladefabriek-levert-vijftig-nieuwe-jobs-op/article-1194735628261.htm

Nog geen jaar later werd echter reeds medegedeeld dat de productie in Jabbeke werd stilgelegd en dat er bijgevolg nog enkel zou geproduceerd worden in China. Van de voor ogen gehouden bijkomende arbeidsplaatsen was dan ook geen sprake meer.

Zie hierover: http://agripress.be/start/artikel/455094/nl

In oktober 2010 had de GIMV ondertussen 7 miljoen euro geïnvesteerd in het chocoladebedrijf van Bogaert. De GIMV staat voor "Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen" en is een beursgenoteerd bedrijf. 27% van de aandelen zijn echter in handen van de Vlaamse overheid via de "Participatiemaatschappij Vlaanderen". De GIMV is dus geen overheidsbedrijf maar de Vlaamse Overheid is wel een belangrijke mede-eigenaar.

Zie hierover: http://www.gimv.com/view/nl/387167?news=4327996

Al dan niet rechtstreeks participeert de Vlaamse Overheid dus mee in het bedrijf van Bogaert. De doelstelling van de Participatiemaatschappij Vlaanderen is echter om te streven naar economische groei en toe te kijken op het maatschappelijk rendement van de projecten.

Zie hierover: http://www.flandersdc.be/nl/diensten/wegwijzers/dienstverleners/participatiemaatschappij-vlaanderenpmvnv

Is het dan niet cynisch om vast te stellen dat men in de loop van 2010 een productie-eenheid opstart in Jabbeke en men voorspiegelt dat er aldaar een 50- tal arbeidsplaatsen zullen beschikbaar zijn, dat er ondertussen een belangrijke investering van de Vlaamse overheid in de wacht wordt gesleept om verder te kunnen groeien, en dat nog geen jaar later de volledige productie plaatsvindt in China...

Als er overheidsgeld wordt gebruikt om een Vlaams bedrijf te ondersteunen dan mag men toch verwachten dat hier ook arbeidsplaatsen tegenover staan, zeker als men dit oorspronkelijk in het vooruitzicht heeft gesteld.

Is het dan niet verbazingwekkend dat minister-president Kris Peeters gaat laten onderzoeken of de steun aan Bekaert van 16 miljoen euro niet kan teruggevorderd worden omdat men genoodzaakt was om 600 banen te schrappen. Hetgeen overigens in grote mate te wijten is aan het stilvallen van de productie van zonnepanelen wegens het reduceren van de overheidssubsidies op dat vlak.

Bij het bedrijf van een collega-politicus wordt deze bedenking blijkbaar niet gemaakt. Is er hier dan geen sprake van selectieve verontwaardiging ?

Tot slot nog dit: Alhoewel Bogaert gretig gebruik maakt van de investeringen van de Vlaamse overheid en ook lid is van een partij die zich als Vlaams wenst te profileren (CD&V) is het stuitend dat de website van zijn bedrijf enkel kan gelezen worden in het Engels en het Chinees. Van enig woord Nederlands is geen spoor terug te vinden. Zie: http://www.eden-chocolates.com/

23 opmerkingen:

 1. denkt de heer staatssecretaris waarlijk dat de inwoners van Jabbeke "dwazen" zijn...
  wanneer wordt er door het gemeentebestuur hierover geïnterpelleerd?
  bij de SP-A weet men toch ook dat die man beloofde om zoveel mensen tewerk te stellen, waarom geen reactie op dergelijke zaken...vlak voor de gemeenteraadsverkiezing is het nochtans het moment???!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stel voor dat men de heer Bogaert behandelt zoals men in China een schelm behandelt,dan zal hij snel terugkomen :-)

   Verwijderen
 2. Inderdaad vreemd dat dit bedrag niet teruggevorderd wordt! Ik hoorde dat Hendrik Bogaert besparingen wil uitvoeren bij de lonen van de ambtenaren. Overuren en nachtelijke uren zouden minder betaald worden. Zou de Heer Hendrik eerlijker omgaan met het Vlaamse geld zouden er misschien geen besparingen nodig zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie spreekt van 'terugvorderen', kent er niets van! Dit geld is geïnvesteerd in aandelen. Deze hebben een goed rendement. Als jij van een bedrijf aandelen koopt, 'vorder' je die toch ook niet terug!?

   Verwijderen
 3. Ja, dit is grof. Ik ben een ambtenaar en ben heel
  slecht betaald. Toen ik vandaag las dat de vakbonden gaan betogen tegen de afschaffing van de competentiepremie ben ik eens op heerschap Bogaert gaan googlen en kwam hier terecht..
  Kan men zo een mensen niet echt vervolgen?? Dat zijn toch criminele praktijken?? Enerzijds besparingen doorvoeren bij mensen die het al niet breed hebben, aan de andere kant geld (7000000)afhandig maken van de overheid om de eigen zaakjes en vele winsten te doen bloeien. Die competentiepremie komt net weer uit om de eindjes aan elkaar te knopen.
  We hebben al bijna geen vakantiegeld of eindejaarspremie.
  En als er dan nog een extraatje komt, wordt het ons weer afgepakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor wie het nu nog niet duidelijk is , politiekers een pot nat, de kleine man zal wel betalen. Nog een geluk dat Belgie nog bestaat en de walen geen schapen zijn als de vlamingen (veel geblaat en weinig wol).Een vlaamse staat , nee bedankt met een minister-president (ex unizo)en een door de media gemaakte burgemeester van antwerpen voor wie ondernemers ook heilig zijn. Een vlaamse staat waar ondernemers weinig of geen belastingen zouden betalen en jan met de pet alle lasten zou dragen. Wees op uw hoede.

   Verwijderen
  2. het is en blijft altijd hetzelfde in de politiek..zorg dat je erbij bent de rest komt vanzelf en ons kent ons en veel blabla in davos waar narcisme troef is bah driemaal bah

   Verwijderen
  3. 1. Een ambtenaar die slecht betaald wordt? Laat me niet lachten!
   2. De competentiepremie wordt niet afgeschaft, maar vervangen. Ik hoorde Bogaert uitleggen dat hij wil hervormen van 'loon naar studeren' naar 'loon naar werken'. Ik heb die mens beluisterd i.p.v. leugens, roddels en zwartmakerij te geloven.
   3. Jij wilt dus iemand 'vervolgen' omdat de GIMV aandelen kocht van zijn bedrijf? Aandelen die goed opbrengen voor wie ze gekocht heeft!

   Verwijderen
  4. Een ambtenaar die slecht betaald wordt en bijna geen vakantiegeld en eindejaarstoelage krijgt: een echte sukkelaar, dus. Wellicht een unicum in ons land ...

   Verwijderen
 4. 1,6 miljoen euro installaties, machines en uitrusting verdwijnt in 2011 van de balans.
  Waar is dit heen?
  Dit werd niet afgeboekt in 2011.
  De participatie in een ander (buitenlands) bedrijf wordt niet vermeld.
  Dus ... waar is dit heen ???
  Oh, meldt men de participatie niet bij de publicatie is dit volgens de Nationale Bank onwettig.
  Maar bizar genoeg is dit niet strafbaar.
  Wie maakt er ook al weer de wetten ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien heeft hij daar in China Ludo Delcroix benoemd (herinneren jullie ook nog deze naam binnen de CVP, dan zitten wij zeker goed Mr Peeters K. ....... DELEN aub !!! en dan wijzen die politiekers met hun vinger naar GM en Ford !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. België : een land dat geschiedkundig zelfs niet mocht bestaan hebben !
  Is reeds gezegd, maar ge kunt het niet genoeg herhalen in de hoop dat de mensen toch eens wakker worden : ALLE politiekers = één pot nat.
  En hoe slechter een economische toestand wordt, hoe meer ze stelen...stelen...stelen...
  We hebben de laatste jaren al veel voorbeelden gezien van vriendjesdiefstalpolitiek, maar geen enkele burger reageert en laat hen maar doen; steeds méér en méér en ... en betaalt en betaalt en ...
  En na iedere verkiezing zijn het dezelfde incompetenten, hetzelfde "familiebedrijf"; alleen veranderen ze van stoel zodat de bestaande schade niet door hen werd aangericht maar door hun voorgangers (die nu op de stoel naast hen zit = andere bevoegdheid).
  En vandaag is het modewoord : besparen. Vrij vetaald : de burger doen betalen voor de incompetentie van al die nutteloze politiekers (5 nutteloze regeringen met gans de aanhang / nutteloze provinciebesturen met aanhang / ... in een prutsland dat ge op een wereldkaart niet terugvindt).
  En na iedere verkiezing groeit de hoop dieven.
  En al die onzin en onkunde wordt dik, zeer dik betaald ... door ons !
  De "middenklasse" moet er vantussen. Er mogen enkel nog 2 "klassen" bestaan : rijken en armen, zodat de rijken weer met de armen kunnen doen wat ze willen; iets wat ze met de middenklasse niet kunnen want die durven al eens tegenpruttelen. Terug naar de feodale tijd.
  Banken, allemaal in handen van slechts enkele families, doen hun zin. Geven geen intrest meer, waarvan de bovengenoemde soort dan nog een deel afpakt (voor zover niet alles gepakt wordt = cfr. Cyprus). Ze doen gouden zaken, betalen gigantische bonussen aan...; met ons geld.
  En Jan modaal ... hij moppert wat, maar laat begaan. En dat is die soorten hun sterkte.
  Btw, "google" ook eens naar de Bilderberggroep !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. pak de korruptie en het zwartwerk keihard aan en men zal niet moeten besparen als iedereen zijn belastingen betaald zoals het hoort heeft de staat geld genoeg. Maar ja blijkbaar hebben we allemaal boter op ons hoofd maar niemand wil het van zichzelf gezegd hebben. Wat de weinig betaalde ambtenaar betreft, moest men in de privé met jullie mentaliteit op het werk verschijnen het zou nog niet te lang duren eer ge uw C4 vasthebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bravo mr. Bogaert U heb ons Vlamingen goed in uw greep, U bent staatsecretaris, ondernemer sigaren .chocolade producent krijgt geld van de regering, hebt de vlaamse regering bedrogen en mee naar het buitenland getrokken.
  Heeft er dan geen enkele politieke partij daar iets van gemerkt ? Ik bedoel hiermee open vld, groen, ldd, het vlaams belang, nochthans als de nva zijn mond open doet weten die er altijd iets op aan te merken, in het bijzonder de vld. Die zitten waarschijnlijk ergens anders met hun gedachten.
  Als een arbeider of bediende meerdere job's kan doen betaald die zich zot aan belastingen of boete's !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zie je wel, politici doen ons graag geloven dat ze allemaal criminelen zijn.
  Welnu, ik geloof hen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ANONIEM
  de massa mensen hebben het nog altijd niet door alle politiekers zijn de zelfde,er word onder de politiekers met geld geschoemeld dat het een plezier is,wat zij allemaal kunnen,meerdere jobs o wee als de kleine man iets zou bij verdienen gaat dit allemaal naar de belastingen alle, zonen van de politiekers zetten het feestje verder
  en maar verkondigen dat we moeten bezuinigen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tja, het klootjesvolk is gewend om te jammeren en klagen maar zelf er iets aan doen is teveel gevraagd! Www.ActioPopuli.be is een burgerinitiatief dat deze gelegaliseerde bandieten voor de rechter wil slepen, als VOLK en weet je wat? 169 deelnemers van de 11 miljoen zijn bereid om deze corrupte graaiers aan te pakken en hun macht te breken...de rest van de schapen mekkert alleen maar! Zolang het volk niet beseft dat zij de macht heeft en die macht ook opeist door bindende referenda af te dwingen zodat het VOLK het beleid bepaalt zullen de bloedzuigers blijven teren op de bevolking. Dus of iedereen bundelt de krachten OF het is ZWIJGEN en bloeden tot iedereen honger lijdt! Dat gejammer en verontwaardigende commentaar komt de strot uit want de mogelijkheid wordt geboden om daadwerkelijk veranderingen te verwezenlijken, we moeten enkel door eendracht deze aasgieren de macht afnemen en ZELF als volk bepalen wat de politiek MAG uitvoeren! Verkiezingen zijn bedrog, strategische spelletjes waarbij de bevolking gemanipuleerd en bespeeld wordt, enkel voor machtbehoud en verder graaien

  BeantwoordenVerwijderen
 12. zij hebben de macht en het zijn altijd de kleintjes die het moeten bekopen als alle politiekers de hand in eigen boezem steken zouden wij meer hebben om de economie te steunen nu zijn het de gemeenten die het gaan nemen van ons en de armoede neemt toe
  denk er aan het is stemming in mei kies eens voor een andere partij

  BeantwoordenVerwijderen
 13. het zijn allen klootzakken de politiekers zakken vullers

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wie heeft daar op gestemd.......denk volgende keer eens iets langer na, en zet je focus niet op een mooi smoeltje

  BeantwoordenVerwijderen
 15. en opnieuw werd hij verkozen .. .wie zijn hier de "stommelingen" ...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. hoe zit het hier mee op 15/02/2016, lopen de zaken zoals gehoopt in China of toch niet? En wat met de toegestopte 7 miljoen euro geïnvesteerd in het chocoladebedrijf van Bogaert?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. aan meneer anoniem die zo op de ambtenaren kapt. Als je vindt dat die zo weinig presteren en zo dik betaald worden wordt er dan zelf één. OF het moest zijn dat je zelfstandige bent en nu eens eindelijk -inderdaad- belastingen betaald op wat je - aangeeft als inkomen - Maar dat is waarschijnlijk een brug te ver. En 7 miljoen euro in uwe zak steken en er daarna onderuitmuizen naar een ander land, t is misschien geen diefstal maar eens te meer zeer onkies.

  BeantwoordenVerwijderen